Being a Full Time Working Mum vs SAHM

foto-edit-blog-1

Oh my God how time flies. It feels like just yesterday that I took the maternity leave and now in less than a month I’ll be going back to work. I have never had an issue with being a full time working mum before, especially that I already have my first child and I’m still going to work up until Naomi’s birth. Yes I’ve experience separation anxiety with Rama, but that only happen for a while and not long after I was already caught up with work, and even doing overtime.

I love him very much, but never have I had this urge to switch off from being a full time working mum to a stay at home working mum. Maybe it’s the fact that I’m giving Naomi an exclusive breastfeed compared to Rama that has half and half with formula. The bonding now feels bigger, tougher, and it tickles my heart just to imagine the days that I will spent in the office without hugging or kissing or nursing her in my arm.

But to really jump off the building and take the step as a stay at home working mum (SAHWM) is something I’m not quite sure yet. Here’s why:

  • Being a SAHWM means I don’t have the comfort of a regular monthly paycheck, which also followed by no more company’s privilege on medical insurance, annual holiday fund, annual bonus, and retirement plan.
  • I’m afraid that if I choose to work from home, say open my own online business shop or selling food, there is a 50% chance (maybe more) that the business will fail. And with two children (a baby and a toddler) I just don’t know how we could afford their school fund without any job. It’s something I don’t want to risk.
  • Will I regret the choice one day and by the time I want to go back on an office work, I’m no longer qualified no suited since I’m already behind others curriculum.

However, there’s also some positive side on being a SAHWM:

  • I get to be with my kids and never miss even one of their development milestone.
  • I can focus on my blog and youtube channel for a hobby (and probably make it my full time job and earn a little bit of money from it)
  • We could lower the bills from having a personal nanny for each of our child and instead I could take care of them myself.

So I don’t know…both side are quite equal if you ask me. And as much as I wanted to be a SAHWM I just don’t know when I’ll be able to take that big step. Probably in the next five to ten years from now? I dunno. What I do know, is that I’ll cherish each and every little details that I can take from spending the time with both child and hope one day God will show me the way.

What do you say? Do you have a thing or two that might make me switch side and decide to be a SAHWM for real?

 

Super Duper Annoyed – Blog Post Got Deleted

Argh…just when you thought things couldn’t get anymore worse…just when I was about to check my post stat in my wordpress mobile app suddenly the trash icon got hit and my last week post got deleted….

I am so annoyed! This phone has literally ruin my day. Gonna have to start all over again and repost that content as soon as I’m back home…

I hipe this will never ever happened to me again. Anyone ever experienced the same thing?

Reunian Kawan Lama

 Udah lama gak ketemuan sama temen-temen jaman SMA dulu, akhirnya Kamis minggu lalu disempetin deh ketemuan sebelom puasa dimulai.

Ternyata emang yah…waktu itu selain nambah umur juga nambah berat badan. Huahahaha 😀 soalnya waktu ketemuan kemarin itu ternyata kita semua jauh lebih berat dibanding jaman sekolah dulu. It was good to finally meet them back though 🙂 Soalnya friendship itu harus terus dijaga sampe tua nanti. Coz when you fell lonely, other than family you can always rely on your livehood friends.

Tadinya kita berencana ketemuan di Zenbu Senopati, tapi gak tau kenapa waktu Almira & Ratih sampe duluan ternyata Zenbu nya tutup *smoga gak permanent yah* Alhasil kita nyoba makan di Capital Grill yang lokasinya juga masih disekitar Senopati.

Tempatnya lumayan cozy, makanannya juga enak. Tapi yang paling berkesan sebenernya waktu ketemuan sama dua sejoli ini. Kangen berattt! Semua-semua diobrolin mulai dari kerjaan-gebetan mereka-keluarga pokonya semua deh.

Agak gak puas sih…soalnya karna kejebak macet PI-Senopati jadinya terbuang 1.5 jam sendiri di jalan. Maybe next time we can catch up again mates 🙂

Till our next meeting :-*

Black Period

Setelah akhirnya berusaha selalu nutupin masalah keuangan sama suami, akhirnya bulan kemarin I came clean juga. Dan sekarang jadinya aku harus mulai ngejalanin “Black Period”, suatu term yang biasa dipakai sama Ligwina Hananto ketika kita harus menjalani suatu phase where no shopping allowed. Intinya sih kayak lagi berkabung hehehe.

Untuk itu ada beberapa banyak hal yang musti dikurangin supaya bisa cepet memperbaiki keuangan dan keluar dari Black Period ini. Diantaranya: bawa bekel ke kantor, untungnya dirumah ada bibi sama mba yang siap sedia nyiapin makanan; mengurangi unnecessary travelling demi hemat BBM, soalnya jarak gak memungkinkan buat aku dan suami untuk naik mobil bareng jadi terpaksa menguranginya dengan efisien memilih rute perjalanan rumah-kantor-rumah atau rumah-klien-rumah; no magazine; no salon *tapi minggu ini udah keburu bikin janji sama temen hihihi*; make no stop for unnecessary groceries shopping, soalnya aku kalau udah nyampe Lotte Mart gitu-gitu suka gak nahan pengen beli ini-itu 😀 macam anak kecil ke toko mainin; dan terakhir…berusaha focus dengan tujuan Black Period ini!!

 Yaah..walaupun mungkin reality nya aku bakalan ngejalnin black period ini in slow-mo, I really hope that I could clear out the mess I’m making and start focusing on Rama’s needs. Me waf youw Wama-wamaa!!

Kerja Terus Poll!

Gak kerasa udah dari bulan lalu kerjaan gak pernah ada habisnya. Meski masih ada waktu untuk disempetin main sama si kecil Rama, ujung-ujung nya badan berasa mau rontok. Terutama otak! Bawaannya es-mos-i gilaa kalo udah inget sama staff yang satu itu tuh! Mana pas meriksa kerjaan nya dia ternyata banyak kacau nya!! Makin puyeng deh ini kepala.

Heran, ada ya orang yang kliatan sok ngerti tapi nyatanya pas di cek hejelebejeh. Mending dia nanya deh, daripada ujung-ujung gua gua juga yang musti ngrapiin kerjaan dia. Huff! Nasib…nasib…

Ya sud lah…ini omelan di malam hari. Mudah-mudahan besok nanti pagi udah cerah lagi suasana hati 🙂 Semangattt!!!!

Beberapa Hari Sebelum 2012

Tepatnya satu hari sebelum hari Natal. Meskipun kami gak ngerayain Natal, bulan Desember selalu jadi favorit aku dan keluarga. Kenapa? Karena tepat di bulan Desember ini Rama genap berusia 12 bulan. Biasanya bulan Desember selalu ku isi dengan planning resolusi di tahun berikutnya. Dan tahun ini tentunya gak berbeda dengan tahun-tahun sebelumnya.

Mari kita coba bikin list resolusi tahun 2012:

1. Usaha lebih gencar untuk dapet pekerjaan yang lebih baik dari saat ini 🙂

2. Nabung supaya bisa liburan keluarga ke Bali tahun depan!

3. Mulai bikin simpanan untuk nyicil DP rumah *hehehe kemana aja nih?! udah nikah dua taun padahal*

4. Reach goal 1 bulan berkurang 1kg *bisa gak ya??*

5. Jadi istri yang jago ngatur keuangan pribadi & keluarga

6. Punya emergency fund 2x pengeluaran *hehehe*

hmm…apa lagi ya?? kok kayaknya banyak! hihihi

Yah…yang pasti untuk sementara waktu dinikmatin aja sambil perlahan berusaha untuk dapetin semuanya yang lebih baik.

Ok, my 10mins has run out. Sekarang lagi di rumah ibu nih, lagi asik ngabisin afternoon & evening time bareng keluarga sebelum musti balik ke Jatiasih lagi.

Till my next in-structured post!